Gospodarka cieplna

Medycyna » Gospodarka cieplna

Połączenie Ełk - Warszawa
zakexpress.com.pl
Komfortowo. Bezpiecznie. Profesjonalnie.
Bilety w najniższych cenach!
W stanie zdrowia temperatura ciała mierzona pod pachą wynosi około 37°. W odbytnicy ciepłota jest wyższa o około 0,5°. Temperatura ciała jest wyrazem równowagi pomiędzy ilością ciepła wytwarzanego przez tkanki (głównie mięśnie i wątrobę) a utratą ciepła z organizmu do otoczenia. Stała ciepłota ciała mimo wahań temperatury otoczenia jest cechą charakterystyczną człowieka i zwierząt ciepłokrwistych. Wr regulowaniu ciepłoty ciała biorą udział czynniki fizyczne, ośrodek termoregulacji znajdujący się w podwzgórzu oraz hormony tarczycy i nadnercza pobudzające wytwarzanie ciepła. Utrata ciepła następuje drogą oddawania na zewnątrz przede wszystkim w zależności od ilości krwi przepływającej przez skórę (rozszerzenie lub zwężenie naczyń krwionośnych). Ustrój traci ciepło również drogą parowania wody przez płuca i skórę. Wyparowywanie wody z powierzchni ciała może zachodzić i bez widocznego pocenia. Wzrost temperatury ciała (gorączka) występujący w różnych chorobach jest następstwem bezpośredniego lub pośredniego działania toksyn na ośrodki termoregulacyjne.